Jonge Mantelzorgers

Ongeveer een kwart van de jongeren tot 23 jaar, groeit op in een gezin met extra zorg. Dat kan zorg zijn voor een ouder, een broer of zus. Er is dan sprake van een langdurige ziekte, beperking, psychische- of verslavingsproblematiek. Lang niet alle kinderen voeren (zorg-) taken uit. Maar ze houden wel vaak extra rekening met de ander. De situatie zorgt vaak voor een sterke band binnen het gezin. En kinderen en jongeren krijgen een sterker verantwoordelijkheidsgevoel. Maar er kunnen ook problemen ontstaan; zoals concentratieproblemen op school, weinig vrienden omdat ze deze niet mee naar huis durven te nemen. Het kan ook de ontwikkeling van de jonge mantelzorger in de weg staan.
Wanneer ben je een jonge mantelzorger? Een paar voorbeelden:

-Je vader zit in een rolstoel
-Je moeder is vaak somber
-Je broertje is wel heel slim maar kan ook heel druk of boos zijn

In al deze situaties is er sprake van een gezinslid dat extra zorg nodig heeft. Dit heeft impact op het hele gezin. Het vraagt van iedereen extra geduld, aandacht en energie.
Jonge mantelzorgers kunnen bij SWO meedoen aan activiteiten waar ze andere jonge mantelzorgers kunnen ontmoeten. We kunnen de jonge mantelzorger koppelen aan een maatje, die ervaring heeft met deze situatie. SWO kan ook in gesprek gaan met ouders en kinderen om te praten over de situatie en samen kijken wat eventueel nodig is.

 

Vanaf 1 april 2023 (aanvragen uiterlijk vóór 1 december 2023) kun je je weer aanmelden voor de cadeaubon voor jonge mantelzorgers (zie hieronder):

De gemeente Drimmelen waardeert jonge mantelzorgers jaarlijks met een cadeaubon.
Schrijf je in bij mantelzorg@swodrimmelen.nl en je wordt op de hoogte gehouden van speciale activiteiten voor jonge mantelzorgers en je ontvangt de cadeaubon.

Tip! Wil je weten hoe andere jonge mantelzorgers de combinatie van jong zijn, school en mantelzorgen ervaren? Klik dan hier.

Volg ons ook op Instagram 

Aankomende evenementen