Respijtzorg 

Als je voor een ander zorgt, is het belangrijk dat je die zorg af en toe even kunt overdragen om te kunnen ontspannen en om even wat tijd voor jezelf te hebben. Dat noemen we respijtzorg. Respijtzorg is er in verschillende vormen: 

  • Opvang buitenshuis, bijvoorbeeld in een dag- of weekendopvang of in een verzorgingshuis; 
  • Een vervanger uit het eigen netwerk; 
  • Een professional of vrijwilliger die de zorg tijdelijk overneemt. 

Soms gaat het om structurele vervanging, bijvoorbeeld voor een dagdeel per week of om het weekend. Het kan ook gaan om incidentele vervanging, bijvoorbeeld tijdens een vakantie of een situatie waar zowel zorgvrager als mantelzorger bij betrokken zijn. Een familieweekend of een gezamenlijk uitje, bijvoorbeeld.  

Waarom is respijtzorg zo belangrijk? 

Mantelzorgers vinden het soms lastig om hulp in te schakelen. Ze voelen zich schuldig tegenover de persoon die ze verzorgen of durven geen anderen in te schakelen. Maar zorgen voor een ander kan erg zwaar zijn. Het is belangrijk dat je dat erkent en dat je om hulp vraagt wanneer dat nodig is. Zo wordt het prettiger en afwisselender om voor iemand te zorgen en daar profiteren jullie beide van. Een vervanger levert bovendien nieuwe sociale contacten op. Een prettige bijkomstigheid voor jong en oud.  

Informeer naar de mogelijkheden  

Denkt je aan respijtzorg? Twijfel niet en neem contact met ons op. Wij informeren je graag over de mogelijkheden van respijtzorg in de gemeente Drimmelen en denk met je mee over een passende oplossing. Je kunt ons telefonisch bereiken op, Tel: 0162 – 45 18 94 of mail naar mantelzorg@swodrimmelen.nl  

Aankomende evenementen