DEMENTIEONDERSTEUNING

De diagnose dementie heeft een grote impact op een mensenleven. En vaak is de tijd voordat de diagnose wordt vastgesteld ook een tijd met veel zorgen en vragen. Zowel voor de persoon zelf als de naasten eromheen.
SWO biedt verschillende diensten aan om inwoners hierbij te ondersteunen, te adviseren of om lotgenotencontact te laten ervaren.

Alzheimercafé Drimmelen en Moerdijk 

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Alzheimercafé; in de even maanden in Drimmelen/Made en in de oneven maanden in Moerdijk/Fijnaart. In juli en augustus zijn er geen bijeenkomsten. 

Locatie in Drimmelen bij Seniorenpartner De Wijngaerd, Cyclaamstraat 2A in Made. 

Aanmelden is niet nodig.   

De cafés starten om 19.00 uur met een inloop. De koffie en thee staan voor u klaar. Om 19.30 uur start het programma. Er is een interactief interview met een deskundige over het thema van deze avond. Er is veel ruimte voor lotgenotencontact en het stellen van vragen. Een boekentafel is aanwezig. De bijeenkomst wordt om 21.30 uur afgesloten. 

De avonden staan open voor iedereen uit de gemeente Drimmelen en Moerdijk die meer wil weten over de ziekte dementie, mantelzorgers en mensen met de diagnose dementie, hun vrienden en bekenden. Ook partners in zorg en mensen die een opleiding in de zorg volgen zijn welkom. 

Heeft u behoefte aan ondersteuning in de zorg voor uw naaste met dementie?
Dan kunt u contact opnemen met: 

 • Casemanager Dementie: Anneke Farag (Drimmelen en Moerdijk)
  Telefoon: 06-10 93 85 96 | E-mail: anneke.farag@surplus.nl 
 • Casemanager Dementie: Cindy Rasenberg (Moerdijk)
  Telefoon: 06-48430871 I E-mail: cindy.rasenberg@surplus.nl 
 • Kennis en Steunpunt Mantelzorg Drimmelen: Ming Ho
  Telefoon: 0162-45 18 94 | mantelzorg@swodrimmelen.nl 
 • Wijkzuster Rebecca Blankenstijn – Surplus (Lage en Hooge Zwaluwe, Made en Drimmelen)
  Telefoon: 06-39266421 of 0162-426843
 • Wijkzuster Lesley Clarisse – Surplus (Terheijden en Wagenberg)
  Telefoon: 06-18594024 of 0162-426843 
 • Wijkverpleging Thebe met diverse buurtteams in Made en Drimmelen, Hooge en Lage Zwaluwe en Wagenberg, Terheijden
  Telefoon: 088-1177430 

En ook www.mantelzorg.nl heeft de veel gestelde vragen & antwoorden op een rij gezet. Klik hier voor de PDF van Alzheimer Nederland met 100 activiteiten bij dementie 

Wil je meer informatie? Laat het ons weten via mantelzorg@swodrimmelen.nl of bel: 0162-451894.

Wereld Alzheimer Dag vindt plaats op 21 september. SWO probeert hier ieder jaar bij stil te staan voor mensen met de diagnose, hun naasten en andere geïnteresseerden. Over het algemeen worden worden er activiteiten georganiseerd, kijk voor het actuele programma in de agenda van deze website.

De cursus Omgaan met dementie voor naasten, is een cursus van vier dagdelen met een terugkommiddag. De naaste heeft de diagnose bevestigd gekregen en tijdens de cursus ontmoet je andere inwoners in dezelfde situatie. Naast praktische informatie wordt er ook aandacht gegeven aan de mogelijkheden in onze gemeente en kun je zelf onderwerpen aandragen. Wil je ook graag de cursus volgen? Lijk voor de actuele data in de agenda.

De cursus is kosteloos en staat open voor inwoners uit de gemeente Drimmelen.
Wil je meer informatie? Laat het ons weten via mantelzorg@swodrimmelen.nl of bel: 0162-451894.

Informatie over dementie heeft SWO ook in de vorm van boeken. Boeken voor bijvoorbeeld kinderen over wat dementie is, boeken van bekende schrijvers en ervaringsverhalen. Deze boeken kun je lenen.
Klik hier voor onze boekenlijst. Wilt u een boek lenen? Laat het ons weten via mantelzorg@swodrimmelen.nl of bel: 0162-451894.

Als je gebruik wilt maken van respijtzorg (een adempauze voor de mantelzorger), dan heeft SWO buddy’s die bekend zijn met dementie. Eens in de twee weken kan de buddy dan bijvoorbeeld komen oppassen of gaan wandelen. Het koppelen van een buddy is een zorgvuldig proces; er wordt eerst een intakegesprek en daarna een kennismakingsgesprek met de buddy gepland. Omdat het gaat om inzet van een vrijwilliger betekent dit ook dat er geen sprake kan zijn van handelingen die zorg gerelateerd zijn. SWO kan wel met u meedenken over de mogelijkheden die daarvoor zijn. We hebben de flyers en informatie van bijna alle zorgaanbieders klaarliggen en helpen je graag op weg met deskundig advies.

Wil je meer informatie laat het ons weten? Laat het ons weten via mantelzorg@swodrimmelen.nl of bel: 0162-451894

Hier volgt een filmpje over veilig en verantwoord thuis wonen met dementie.

 

Aankomende evenementen